Preskoči na glavni sadržaj

JUTRO??? EVO KAKO DA JUTRO BUDE ŠTO LJEPŠE I UGODNIJE ! ! !



56926_profimedia0006816167



Kako da vam jutro što lepše započne???

Uz pomoću nekoliko sitnih trikova, jutro će vam početi lepše, nećete se osećati smrvljeno i neispavano.

Priuštite sebi nešto lepo svakog dana
PRIUŠTITE SEBI NEŠTO LEPO SVAKOG DANAFOTO:
UDOVOLJITE SEBI
Kad se probudite, dajte sebi 30 sekundi da se setite najmanje jedne stvari koja bi vam mogla prijati tog dana. Ako je to šampita u poslastičarnici kod posla, neka bude šampita.

FOTO:
ZDRAV DORUČAK
Za doručak treba da unesete proteine i ugljene hidrate, koji će vas “držati” do ručka, kao što su ovsena kaša ili tost sa kikiriki puterom, na koji možete staviti malo cimeta, za koji je utvrđeno da podiže raspoloženje i budnost.
Takođe, kofein pomaže da se brže razbudite, pa uz doručak možete popiti crni čaj.
SVEŽ VAZDUH
Izađite malo na svež vazduh, makar na pet minuta i radite vežbe.

FOTO:
ZVUCI PRIRODE
Izađite na prozor ili terasu, i slušajte zvuke prirode. Ako to nije moguće, pustite cd sa snimljenim zvucima iz prirode.
PROBUDITE RASPOLOŽENJE
Udahnite duboko pet puta i donesite odluku da ćete danas biti dobro raspoloženi. Ovaj trik vam može pomoći i tokom dana ako se nađete u situaciji koja je napeta i neprijatna.
TOPLA ČOKOLADA
Istraživanja su potvrdila da flavonoidi iz čokolade poboljšavaju raposloženje. Proteini i ugljeni hidrati u mleku stabilizovaće nivo šećera u krvi do ručka.

FOTO:
IZLEŽAVAJTE SE
Ne skačite odmah iz kreveta kada zazvoni budilnik. Ostanite još pet minuta “da dođete sebi”, rastežite se, osećajte svaki deo tela.
Ova “svesnost” će vam pomoći tokom dana koji je pred vama.
A ŠTA BISTE DA NEMATE POSAO?
Ako vam je teško da ustanete i krenete na posao, pomislite kako biste živeli da nemate taj posao. Da li bi vam bilo lakše i bolje? Ako je odgovor negativan, lakša srca ćete ustati i spremiti se za dan pred vama.

FOTO:

OSMEH
Navucite osmeh na lice, i “iz čista mira” ćete se bolje osećati. Koristite osmeh u svim prilikama. Osmeh na licu prijaće ne samo vama, nego i vašoj okolini.
MENTOL
Udahnite malo mirisa mentola. Spremite flašicu esencijalnog ulja od mente. Ili, možete staviti kesice sa čajem o mente na noćni stočić.

ZA LEPŠA JUTRA: Ovo su navike kojima treba početi dan

Jutro vam može biti stresno, ali postoje načini kako ga učiniti lepšim. Dokazano je da postoje rituali pomoću kojih će vaše jutro savršeno započeti, a dobro raspoloženje će se nastaviti tokom celog dana.
ZA LEPŠA JUTRA: Ovo su navike kojima treba početi dan
Prestanite da dremate

Kada vam zazvoni alarm odmah ustanite, koliko god želeli ostati u krevetu i još malo spavati. Možda će vam na početku biti malo teže, ali odgađanjem ćete omesti ciklus spavanja i bit će vam još teže ustati.

Nemojte bespotrebno postavljati alarm prerano, već tačno u vreme kada morate da ustanete. Tako nećete moći odgađati ustajanje, već ćete se ustati odmah na vreme.

Ustanite što ranije

Kada jednom usvojite naviku ustajanja kod prvog zvona alarma, počnite ga navijati ranije. Ranije ustajanje će vam omogućiti miran početak dana jer ćete znati da imate dovoljno vremena za sve.
Dosadašnja istraživanja su pokazala kako ranije ustajanje pomaže u održavanju hormonske ravnoteže i reguliše oslobađanje melatonina, hemijskog spoja koji je zaslužan za regulaciju spavanja i neophodan za uravnotežen biološki sat.

Vežbajte

U jutarnjim satima je sasvim dovoljno vežbati oko 15 minuta. To može biti joga, istezanje ili pešačenje do posla. Vežba u jutarnjim satima će, zbog bolje cirkulacije krvi, omogućiti da se pre razbudite i imate povećan nivo energije tokom celog dana.

Vežba smanjuje nivo stresa u telu, a na taj način definitivno želite započeti dan. Jednom kada počnete vežbati ujutro, to će postati neizostavan deo vašeg dana.

Na prazan želudac popijte toplu vodu s limunom

Prvo što biste trebali napraviti kada se probudite jest popiti toplu vodu s limunom. Pre kafe, pre doručka ili bilo čega drugoga. Istraživanja su pokazala da voda s limunom povećava delovanje kofeina. Takođe će hidratizovati vaše telo i podstaći rad probavnog sistema.

Topla voda s limunom pruža i druge zdravstvene prednosti: pomaže u održanju zdrave telesne težine, povećava apsorpciju hranljivih materija i pospešuje rad limfnog sistema.

Doručkujte kada osetite glad

Ne morate doručkovati čim otvorite oči. Naravno, brojna istraživanja su pokazala da je doručak obrok kojeg ne biste trebali preskakati. Vaše telo će vam dati znak kada je vreme za doručak i nemojte ga zanemariti.

Ako niste gladni čim se probudite, nemojte očajavati. Važno je da doručkujete u periodu od 2 sata nakon ustajanja jer sve više od toga znači da preskačete doručak.

Nisu svi jutarnji tip osobe

Možda ste vi noćni tip i niste raspoloženi za bilo kakve jutarnje aktivnosti. No, većina obaveza zahteva rano ustajanje, stoga je potrebno prilagoditi se tom dnevnom ritmu koliko god možete.

Istraživanja su pokazala da su zapravo svi ljudi jutarnji tipovi, ali zbog višegodišnjih navika misle da nisu. Probajte svakim danom odlaziti na spavanje malo ranije i svakim danom se ustanite malo ranije. Na taj način ćete se polako privikavati na drugačiji dnevni ritam.
Izvor: zena.blic.rs, pressonline.rs

Primjedbe